Χλωρίωση δεξαμενών πόσιμου νερού

2024-07-09

Μαθαίνουμε ότι μετά από όχληση του Προέδρου της Κοινότητας, στο Δήμο Πύλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ως όφειλε, έδωσε την απαιτούμενη εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία, να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη μετακίνηση συνεργείου στη Νεράιδα, για τη χλωρίωση των δεξαμενών. Στα πλαίσια της εντολής αυτής, αρμόδιο κλιμάκιο, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη Νεράιδα και προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των δεξαμενών, ρίχνοντας την κατάλληλη ποσότητα χλωρίου. Εκείνο που δε ξέρουμε είναι αν το κλιμάκιο, πέραν της χλωρίωσης,  πήρε και δείγμα νερού για εργαστηριακό έλεγχο προς διαπίστωση ή όχι της ύπαρξης μικροβίων, τοξικών και γενικά επιβλαβών ουσιών για τον άνθρωπο, πράγμα που θα πρέπει να το εξετάσει ο Πρόεδρος και να το επισημάνει στην Υπηρεσία του Δήμου.

Ο Τζον Λεάλ
Ο Τζον Λεάλ

Με την ευκαιρία να πούμε ότι τη λύση στο πρόβλημα, που είχε στοιχίσει εκατομμύρια ζωές, την έδωσε, ένας γιατρός στο New Jersey. O Τζον Λεάλ είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν σύμβουλος υγειονομικής περίθαλψης σε ιδιωτικές εταιρείες νερού στο New Jersey. Η πόλη υπέφερε για πολλά χρόνια από μολυσμένη παροχή νερού , έχοντας ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους από τυφοειδή πυρετό και διάρροια. Ο Λεάλ ήταν πεπεισμένος ότι η προσθήκη χλωρίου στην παροχή νερού στη πόλη του Jersey ήταν η λύση που έψαχναν. Έπειτα από πειράματα στο εργαστήριό του είχε συμπεράνει πως μικρές ποσότητες χλωριούχου ασβεστίου, είναι σε θέση να απολυμάνουν το νερό και να σκοτώσουν τα βακτήρια χωρίς επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, παρά την αποδοκιμασία των επιστημόνων και την πιθανή καταδίκη του από το κοινό, κρυφά από όλους έριξε στη δεξαμενή του νερού χλώριο*.

Χρειάστηκε τη βοήθεια του καλύτερου μηχανικού υγιεινής της χώρας, του Τζορτζ Γουόρεν Φούλερ, ο οποίος ήταν διάσημος για τη δουλειά του στο φιλτράρισμα. Ο Φούλερ ολοκλήρωσε με επιτυχία το σύστημα χλωρίωσης μέσα σε 99 ημέρες.

Η δικαίωση

Εντός της δικαστικής προθεσμίας που είχε οριστεί (η υπόθεση είχε φτάσει στα δικαστήρια), κατασκευάστηκε το νέο σύστημα τροφοδοσίας χλωρίου και λειτούργησε άψογα. Το υγρό χλώριο μάλιστα αντικατέστησε το χλωριούχο ασβέστιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο απολύμανσης νερού οπουδήποτε στον κόσμο. Σε μια δεύτερη δίκη, το δικαστήριο δικαίωσε την απόφαση του Λεάλ. Στη συνέχεια, η χρήση χλωρίου επεκτάθηκε σε όλες τις Η.Π.Α, με αποτέλεσμα τα ποσοστά θανάτου τυφοειδούς πυρετού να μειωθούν και τα παιδιά κάτω του ενός έτους να σταματήσουν να πεθαίνουν. Το πείραμα έσωσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

--------------------------

*Το Χλώριο ανακαλύφθηκε το 1774 από τον Σουηδό χημικό Καρλ Βίλχελμ Σέελε. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «χλωρός= πράσινος». Παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού με αλάτι. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία εξυγιαντικά στοιχεία. ...